Regionalne spotkanie MD

dziwna ta czapka

do czego to służy?

a to co za dziwny instrument?

komputery i klawiatury

Maciej opowiada, skąd pomysł na Muzeum

powszechny środek komunikacji

narzędzia do kastracji owiec

okonie drawskie to specjalność Macieja

telefon wielofunkcyjny

Złocieniec (Zachodniopomorskie), 14 lipca 2016 i pierwsze w tym roku regionalne spotkanie MD. Długo przygotowywaliśmy się do rozmów, bo miało być bardzo poważnie o celach, harmonogramie, wykonaniu,etc.

I tak było. Tylko Maciej - nasz regionalny koordynator -  nadał spotkaniu nieco inną formułę. Na Rynku w Złocieńcu porwał nas do samochodu terenowego i wywiózł do wsi Bolegorzyn, do  Pierwszego w Polsce Muzeum PGR-u. Tam zwiedziliśmy wystawę. To imponujących rozmiarów kolekcja przedmiotów związanych z historią PGR (Państwowe Gospodarstwo Rolne) od jego utworzenia w styczniu 1949 roku do likwidacji w latach 90-tych minionego wieku, a jednocześnie historia wsi i ludzi żyjących z pracy w PGR.

Muzeum PGR-u

Taka formuła Regionalnych Spotkań Roboczych bardzo nam przypadła do gustu.  Przy okazji organizacji spotkania na terenie Lubuskiego postaramy się znaleźć równie imponujące miejsce pokazujące, jak pomysłowość i aktywność lokalna może wpłynąć na rozwój oferty turystyczno-edukacyjnej na terenach wiejskich.