Pokażcie, co potraficie

" (...) Działania z grantu przyznanego w ramach programu Na dobry początek zakończyły się sukcesem. Nie tylko dlatego, że wszystko udało nam się zorganizować i zrealizować, ale dlatego, że środki uzyskane z grantu pozwoliły stworzyć nibyPrzedszkole, wyzwoliły w rodzicach chęć działania i współdziałania na rzecz nie tylko swoich pociech, ale samej wsi. Pozwoliły na integrację społeczności lokalnej.

Kiedy Fundacja w 2015 roku rozpoczęła starania o zorganizowanie Klubu dziecięcego w Lemierzycach, nikt specjalnie nie dawał wiary, że pomysł może się udać, chociaż rodzice maluchów liczyli na taką pomoc. Ich dzieci nie dostały się do jedynego przedszkola w Słońsku (...). Nawet władze gminy, początkowo nie bardzo wierzyły w powodzenie takiego przedsięwzięcia. "Pokażcie, co potraficie" wypowiedziane przez Wójta Gminy podczas jednego ze spotkań zachęciły nas do działania.

Kiedy okazało się, że przedszkole zaczęło funkcjonować, kiedy dzieci zaczęły przychodzić na zajęcia, kiedy o zaangażowaniu i kreatywności kadry NIDUSIOWA zaczęło być głośno nie tylko w gminie, ale i w powiecie, wtedy dopiero (po niemal 5 miesiącach), zaczęto spoglądać na przedszkole.

Nasz największy sukces – zajęcia logopedyczne, objęcie terapią wszystkich dzieci należących do Klubu, przeprowadzenie diagnozy logopedycznej. To dzięki tym zajęciom, dzieci z różnymi wadami wymowy mogły pracować z logopedą i zacząć mówić poprawnie. Cieszymy się z tego sukcesu. 5 miesięcy to niewiele, ale dla lemierzyckich dzieci wielki krok naprzód (...). Fundacja Nidum już podejmuje kroki, aby zapewnić dzieciom stałe zajęcia logopedyczne od września 2017 (...).

Mimo pewnych niedociągnięć, mamy poczucie satysfakcji, że wszystkie aktywności się powiodły, a dzieci przyjmowały je z ogromnym zaciekawieniem. Wiele rzeczy było zupełnie nowych. Niektóre dzieci po raz pierwszy wyjechały na wycieczkę i bawiły się zabawkami, o których, do tej pory, mogły tylko pomarzyć. A o czym marzą dzieci mogliśmy się przekonać podczas uroczystości pasowania na przedszkolaka.

Cieszymy się, że dotacja pozwoliła nam na doposażenie przedszkola, zakupienie pomocy dydaktycznych, bez których prowadzenie zajęć byłoby niemożliwe.

Wspaniałe były zajęcia z osobami niewidzącymi i niesłyszącymi. Dzieci z ogromną ciekawością przyglądały się, jak można porozumiewać się bez słów, jak można poruszać się, nie widząc."

fragment ze sprawozdania z realizacji projektu "Klub Dziecięcy nibyPrzedszkole Nidusiowo" , 31 lipca 2017