Mobilni Doradcy

swieżo upieczeni MD

Prezez Zarządu Fundacji NIDUM dołączyła do grona certyfikowanych Mobilnych Doradców

Mobilni Doradcy to grupa osób, które działają na rzecz organizacji non-profit, fundacji, stowarzyszeń i grup lokalnych bez względu na ich wielkość czy profil działalności, wspierając je w korzystaniu z nowych technologii informacyjno-komunikacyjnych. Szczególnym wsparciem otoczone są organizacje z małych miejscowości. Sieć nowe technologie lokalnie utworzona została w ramach programu "Nowe Technologie Lokalnie" realizowanego przez Fundację Rozwoju Społeczeństwa Informacyjnego z inicjatywy Polsko- Amerykańskiej Fundacji Wolności.

• dziwna ta czapka

Regionalne spotkanie MD

Złocieniec (Zachodniopomorskie), 14 lipca 2016 i pierwsze w tym roku regionalne spotkanie MD. Długo przygotowywaliśmy się do rozmów, bo miało być bardzo poważnie o celach, harmonogramie, wykonaniu,etc.

I tak było. Tylko Maciej - nasz regionalny koordynator -  nadał spotkaniu nieco inną formułę. Na Rynku w Złocieńcu porwał nas do samochodu terenowego i wywiózł do wsi Bolegorzyn, do  Pierwszego w Polsce Muzeum PGR-u. Tam zwiedziliśmy wystawę. To imponujących rozmiarów kolekcja przedmiotów związanych z historią PGR (Państwowe Gospodarstwo Rolne) od jego utworzenia w styczniu 1949 roku do likwidacji w latach 90-tych minionego wieku, a jednocześnie historia wsi i ludzi żyjących z pracy w PGR.

Muzeum PGR-u

Taka formuła Regionalnych Spotkań Roboczych bardzo nam przypadła do gustu.  Przy okazji organizacji spotkania na terenie Lubuskiego postaramy się znaleźć równie imponujące miejsce pokazujące, jak pomysłowość i aktywność lokalna może wpłynąć na rozwój oferty turystyczno-edukacyjnej na terenach wiejskich.