Kocham Cię

"Ostatni tydzień maja. Wpadam do lemierzyckiej świetlicy jak zwykle spóźniona.  – Już robię kawę Pani Agnieszko. – Justyna odkłada mopa i biegnie do kuchni. – Justyna, nie trzeba. Sama zrobię kawę. – Ale Justyna nie odpuszcza. Na salę wbiegają dzieci i Edyta – opiekunka i dyrektor  w jednej osobie. Jest gwarno. Wesoło. Jak w domu. – Właśnie skończyliśmy sesję fotograficzną na placu. Zaraz zrobimy próbę generalną. – Edyta podekscytowana. Od kilku tygodni przygotowuje dzieci do wielkiej uroczystości. Oficjalne otwarcie Klubu Dziecięcego nibyPrzedszkole Nidusiowo i pasowanie na przedszkolaka już 1 czerwca. – Wyciągamy z plecaczków drugie śniadanie. – Edyta komenderuje.  Na salę wchodzi mama Wojtusia.  – Wypije Pani kawę? – Justyna zaprasza do stołu. Siadamy. Dzieci przy malutkich stolikach rozkładają pojemniczki z kanapkami i owocami. Wojtuś wdrapuje się mamie na kolana. Małymi rączkami obejmuje ją za szyję. Rozmawiamy o przygotowaniach do pasowania. - Dzisiaj jeszcze próba mikrofonu. - Edyta zdaje relację. - Dzieci nauczyły się już wszystkich tekstów. Rodzice bardzo pomagają.-

Nie słyszę wszystkich szczegółów, katem oka podglądam Wojtusia – Kocham Cię. – Maluch szepce mamie do ucha. – Też Cię kocham, Synku. (...)"

fragment artykułu opisującego powstanie Klubu Dziecięcego nibyPrzedszkole Nidusiowo