e-seminaria

Zakończyły się prace nad stworzeniem platformy do e-seminariów, czyli szkoleń na odległość. Do kandydatów na Ambasadorów LESIO trafiły hasła i loginy dostępu do platformy moodle. Teraz każdy uczestnik projektu, w dogodnym dla niego czasie i tempie, będzie korzystał ze szkoleń i zwiększał wiedzę na tematy społeczne i obywatelskie. Za stworzenie platformy e-learningowej, udostępnienie serwerów i przygotowanie szkoleń serdecznie dziękujemy połączonym siłom firm TGAL Consulting (www.tgal.pl) i Inis Advice Project Managing (www.europejskiefundusze.com.pl).

Pierwszy moduł szkolenia internetowego jest już dostępny dla zalogowanych uczestników na platformie moodle.com i pomoże Ambasadorom opanować podstawowe pojęcia dotyczące wspólnot ludzkich. Wkrótce pojawią się kolejne moduły między innymi dotyczące wolontariatu, zbierania i analizowania danych, tworzenia mapy kompetencji. A wszystko to, aby uczestnicy projektu mogli zdobyć niezbędną wiedzę i umiejętności do przeprowadzenia badań terenowych podczas wrześniowego obozu szkoleniowego.

Każdy z uczestników otrzymał indywidualne loginy i hasła, instrukcję do logowania, zakładania konta oraz podpowiedzi, jak zacząć przygodę z najpopularniejszą platformą do zarządzania treściami edukacyjnymi.  Skomplikowane? Nic bardziej mylnego. Kursy, które zamieszczone zostały na platformie będą skonstruowane tak, aby umożliwić zdobycie wiedzy w bardzo przystępny sposób, zapoznać się z platformą, która jest bardzo elastyczna, prosta w obsłudze i bezpieczna. Dzięki wykorzystaniu nowoczesnych technologii uczestnicy będą mieli dostęp do materiałów szkoleniowych z dowolnego miejsca, w dogodnym czasie. Nie oznacza to, że obędzie się bez sprawdzenia postępów na koniec każdego modułu. Ale dla Ambasadorów -  promujących aktywność społeczną i obywatelską pod opieką Fundacji NIDUM- testy to przecież nic trudnego.