Ambasadorzy Lesio

Projekt Ambasadorzy Lubuskiej Edukacji Społecznej i Obywatelskiej jest efektem spotkań zwanych Podwieczorkami Sołeckimi, na które Fundacja i Sołtys Lemierzyc zapraszają w każdą ostatnią środę miesiąca, począwszy od września 2015, mieszkańców Lemierzyc i sąsiednich sołectw. W ramach projektu przygotowana zostanie 20 osobowa grupa promująca aktywność społeczną i obywatelską pod opieką Fundacji NIDUM.

TY też możesz zostać AMBASADOREM

W ramach projektu trwającego od czerwca do września 2016 kandydaci na Ambasadorów wezmą udział w szkoleniach stacjonarnych, szkoleniach on-line, webinarium i obozie warsztatowo-seminaryjnym na temat ekonomii społecznej.

Dołącz do elitarnej grupy 20 Ambasadorów Lubuskiej Edukacji Społecznej i Obywatelskiej !

Kim jest Ambasador Lesio?

To osoba w wieku 16 - 106 lat, mieszkająca w Lemierzycach, Gorzowie Wlkp. i okolicach, która interesuje się sprawami społecznymi i obywatelskimi, chce zdobyć lub zwiększyć wiedzę o ekonomii społecznej, jest chętna pracować jako wolontariusz (i nie tylko) na rzecz lubuskiej edukacji społecznej i obywatelskiej i lubi przygody.

Jakie aktywności przewidziano w projekcie?

do 15 czerwca trwa rekrutacja kandydatów na Ambasadorów za pomocą formularza on-line dostępnego tutaj

do 22 czerwca podczas wywiadu telefonicznego trwającego ok 5 min. wyłonimy Kandydatów na Ambasadorów i potwierdzimy udział w projekcie

28 czerwca 2016, godz.  18.00 Gorzów Wlkp, budynek Wyższej Szkoły Biznesu: spotkanie inaugurujące informacyjno-szkoleniowe

29 czerwca 2016, godz. 18.00 Lemierzyce, sala nad remizą: spotkanie inaugurujące informacyjno-szkoleniowe

1 – 31 lipiec 2016: seminarium on-line; dzień i godzina do wyboru przez uczestnika, dostępne z każdego miejsca na ziemi, wystarczy dostęp do komputera i internetu

1 – 31 sierpnia 2016: webinarium: 2 transmisje w dwóch różnych datach i godzinach; każdy uczestniczy w 1 webinarium; dostęp z każdego miejsca na Ziemi; wystarczy komputer i internet

24 – 25 września 2016: obóz szkoleniowo warsztatowy w jednej z urokliwych lubuskich miejscowości turystycznych

Dlaczego Ambasadorzy Lesio?

Fundacja NIDUM na Rzecz Edukacji Społecznej i Obywatelskiej to najmłodsza, jeśli nie jedyna (nie licząc OSP) organizacja pozarządowa zarejestrowana w Lemierzycach. Nazwa fundacji pochodzi od łacińskiego nidum, co oznacza gniazdo, ale zdziwi się ten, kto w logo organizacji szukał będzie gniazda ptasiego. Celem fundacji nie jest bowiem edukowanie, jak szanować zwierzęta, ale dzielenie się wiedzą i doświadczeniem, jak traktować człowieka - jednostkę w społeczeństwie i obywatela. W tym momencie na twarzy niektórych Czytelników pojawi się grymas. To normalne. Jak wynika z badań społecznych, więcej wiemy o tropikalnych roślinach, księżycu, czy odległych galaktykach niż o człowieku, jego potrzebach i empatii, którą często mylimy z asertywnością. Jakie są potrzeby jednostki w społeczeństwie? Dlaczego społeczeństwo potrzebuje jednostki? W dobie komputerów, telefonów i szybkiej komunikacji coraz więcej osób skarży się na brak poczucia przynależności do społeczności, a nawet samotność. Edukacja społeczna prowadzona przez Fundację NIDUM jest więc odpowiedzią na poszukiwanie tożsamości jednostki w społeczeństwie i budowanie więzi jednostki ze społeczeństwem, w tym integrację pokoleniową, łączącą doświadczenie życiowe i zawodowe Seniorów z zapałem i energią Młodych. Z drugiej strony ten sam człowiek to obywatel, który ma swoje prawa i obowiązki. Tu zaczynają się zawiłe relacje obywatel – urzędnik – obywatel, które dla wielu osób na samą myśl o wizycie w urzędzie oznaczają adrenalinę i emocje. Jeżeli nie boimy się urzędów, to unikamy lub odwlekamy tzw. „sprawy do załatwienia”. Edukacja obywatelska prowadzona przez Fundację NIDUM uczy z jednej strony, jak prowadzić dialog z administracją publiczną, zdobywać i formułować argumenty bez używania agresji, szanując zdanie innych i umiejętnie osiągać kompromis. Wyrazem tej działalności są m. in. równolegle prowadzone akcje „urzędniku, nie chcesz, nie możesz, nie potrafisz pomóc – nie przeszkadzaj”  oraz „urzędnik też człowiek”.  Od września 2015 Fundacja NIDUM zaprasza mieszkańców Lemierzyc i sąsiednich sołectw na Podwieczorki sołeckie poświęcone tematom społecznym i obywatelskim.

Projekt współfinansowany w ramach Regionalnego Programu Wspierania Inicjatyw Obywatelskich (program FIO 2016)  – TRAMPOLINA przez Związek Lubuskich Organizacji Pozarządowych

• 1 dzien obozu

Sobota, 24 września 2016, Pszczew, Ośrodek Wczasowy Jeziorak, wymarzona okolica, cudowna, słoneczna pogoda na Obóz Warsztatowo-Seminaryjny. Gości przywitała z parasolem w ręce Agnieszka Przybył - Prezes Fundacji NIDUM.

W Sesji Otwarcia Wójt Pszczewa - Waldemar Górczyński przywitał Kandydatów na Ambasadorów LESIO wykładem na temat "Aktywności społecznej i Wolontariatu w Gminie Pszczew". Gościem tego dnia był również Romuald Malinowski, który opowiadał o roli Związku Lubuskich Organizacji Pozarządowych oraz o aktywności społecznej w wymiarze regionalnym.

Przed południem Małgosia Kubiec - Kandydatka na Ambasadorkę LESIO moderowała seminarium pt. Wolontariat w każdym wieku – promocja aktywności seniorów, podczas którego ekspertCzesław Ganda –  Prezes Uniwersytetu Trzeciego Wieku w  Gorzowie Wlkp., zaintrygował nas calocagatią, czyli innowacyjnymi zajęciami dla seniorów uaktywniającymi lewą półkulę mózgową.

W kolejnym seminarium rozmawialiśmy o sprawności inaczej z Julietą Grande z Fundacji Dotknij Sercem i zorganizowaliśmy telekonferencję z Teresą Pruską - Kołodziej, która jest Prezesem tej Fundacji. Julieta i Teresa nauczyły nas patrzeć na bariery architektoniczne oczami niepełnosprawnych i sprawnych inaczej ale  przede wszystkim pokonywać bariery w naszych głowach. To seminarium zmieniło nasze postrzeganie sprawności fizycznej i umysłowej. Pełnosprytne Julia i Teresa zmotywowały nas do jeszcze większej aktywności społecznej.

Popołudnie minęło na badaniach społecznych w terenie, czyli w Pszczewie. Rezultat to 60 wywiadów z osobami, które zaprosiliśmy do wypełnienia ankiety na temat wolontariatu - materiał na kolejny projekt Fundacji NIDUM.

• Ambasada Lubuskiej Edukacji Społecznej i Obywatelskiej

Szanowny Panie Romuald Malinowski Prezes Związku Lubuskich Organizacji Pozarządowych,

z dumą informujemy o wykonaniu zadania. Dzisiaj, 25 września 2016 roku, w gościnnym Pszczewie podsumowaliśmy ostatnią część projektu "Ambasadorzy Lubuskiej Edukacji Społecznej i Obywatelskiej". Przez dwa dni wypełnione seminariami i warsztatami o problemach społecznych - polskich, nigeryjskich i niemieckich, o wolontariacie i ekonomii społecznej, zdobyliśmy wiedzę i nawiązaliśmy przyjaźnie. Dzięki dotacji z Funduszu Inicjatyw Lokalnych w ramach projektu "Trampolina" województwo lubuskie zyskało dzisiaj 20 Ambasadorów Lubuskiej Edukacji Społecznej i Obywatelskiej. Siedzibą Ambasady jest obiekt Folwark Candela w miejscowości Lemierzyce w gminie Słońsk.

Zarząd Fundacji NIDUM

• e-seminaria

Zakończyły się prace nad stworzeniem platformy do e-seminariów, czyli szkoleń na odległość. Do kandydatów na Ambasadorów LESIO trafiły hasła i loginy dostępu do platformy moodle. Teraz każdy uczestnik projektu, w dogodnym dla niego czasie i tempie, będzie korzystał ze szkoleń i zwiększał wiedzę na tematy społeczne i obywatelskie. Za stworzenie platformy e-learningowej, udostępnienie serwerów i przygotowanie szkoleń serdecznie dziękujemy połączonym siłom firm TGAL Consulting (www.tgal.pl) i Inis Advice Project Managing (www.europejskiefundusze.com.pl).

Pierwszy moduł szkolenia internetowego jest już dostępny dla zalogowanych uczestników na platformie moodle.com i pomoże Ambasadorom opanować podstawowe pojęcia dotyczące wspólnot ludzkich. Wkrótce pojawią się kolejne moduły między innymi dotyczące wolontariatu, zbierania i analizowania danych, tworzenia mapy kompetencji. A wszystko to, aby uczestnicy projektu mogli zdobyć niezbędną wiedzę i umiejętności do przeprowadzenia badań terenowych podczas wrześniowego obozu szkoleniowego.

Każdy z uczestników otrzymał indywidualne loginy i hasła, instrukcję do logowania, zakładania konta oraz podpowiedzi, jak zacząć przygodę z najpopularniejszą platformą do zarządzania treściami edukacyjnymi.  Skomplikowane? Nic bardziej mylnego. Kursy, które zamieszczone zostały na platformie będą skonstruowane tak, aby umożliwić zdobycie wiedzy w bardzo przystępny sposób, zapoznać się z platformą, która jest bardzo elastyczna, prosta w obsłudze i bezpieczna. Dzięki wykorzystaniu nowoczesnych technologii uczestnicy będą mieli dostęp do materiałów szkoleniowych z dowolnego miejsca, w dogodnym czasie. Nie oznacza to, że obędzie się bez sprawdzenia postępów na koniec każdego modułu. Ale dla Ambasadorów -  promujących aktywność społeczną i obywatelską pod opieką Fundacji NIDUM- testy to przecież nic trudnego.

• pierwsze WEBINARIUM fundacji NIDUM

Edukacja społeczna i obywatelska staje się jeszcze łatwiejsza za sprawą nowoczesnej technologii komputerowej. Dla Kandydatów na Ambasadorów LESIO oraz partnerów projektu przygotowaliśmy pierwsze webinarium

Tytuł spotkania to proste pytanie: "Jak organizować, wspierać i promować wolontariat na rzecz edukacji społecznej i obywatelskiej", na które spróbujemy poszukać odpowiedzi wraz z uczestnikami.

Zapraszamy do komputerów w środę, 31 sierpnia br. o godzinie 19.00. Tak, tak, do komputerów! Uczestnicy spotkania otrzymają wcześniej maile ze specjalnymi hasłami, które będą biletem wstępu na webinarium.

Jeszcze trwają testy i próby techniczne, ale już dziękujemy serdecznie wolontariuszom z firm TGAL Consulting oraz INIS Advice Project Managing za wsparcie i pomoc techniczną przy organizacji webinarium.

• obóz szkoleniowy

Program obozu dla Kandydatek i Kandydatów na Ambasadorów LESIO do pobrania pod plakatem.

24 i 25 września 2016 odbędzie się obóz warsztatowo-seminaryjny poświęcony edukacji społecznej i obywatelskiej.

Wszyscy kandydaci na Ambasadorów Lubuskiej Edukacji Społecznej i Obywatelskiej spotkają się po raz pierwszy w pszczewskim ośrodku wczasowym Jeziorak.

Seminaria i warsztaty praktyczne poprowadzą specjaliści z ekonomii społecznej. Szczegółowy program JUŻ WKRÓTCE, a tymczasem rezerwujemy termin w kalendarzu. Za organizację obozu dziękujemy wolontariuszce Małgosi KUBIEC.

• Mapa Kompetencji

Ambasadorzy Lesio to grupa osób o różnym wykształceniu, doświadczeniu zawodowym, pasjach i umiejętnościach. Żeby pracować z ludźmi i dla ludzi, chcemy wiedzieć nie tylko, ile osób deklaruje pracę w realizacji danego przedsięwzięcia społecznego, ale również na jaką pomoc możemy liczyć. W organizacji pracy Ambasadorów Lesio wspierać nas będzie autorskie narzędzie, zwane Mapą Kompetencji, nad którą pracuje Beata Komorowska- pedagog i doradca zawodowy, kandydatka na Ambasadorkę Lesio.

Zaczynamy od KOMPETENCJI TWARDYCH.
    Tak więc Kandydaci na Ambasadorów Lesio

*zastanówcie się nad swoim dotychczasowym doświadczeniem i pomyślcie o wynikających z niego umiejętnościach twardych

*wypełnijcie ankietę, link został wysłany do wszystkich e-mailem

A tu mała ściąga:

Co to są kompetencje? Zakres czyjejś wiedzy, umiejętności, doświadczenia i postaw (wg słownika j. polskiego  - PWN)
    A co to są kompetencje twarde?

To konkretne umiejętności oraz wiedza potrzebna do wykonywania określonej pracy. Można je potwierdzić dyplomami i certyfikatami, dotyczą konkretnej wiedzy  z danej dziedziny.

To posiadana przez nas wiedza oraz umiejętności, konkretne kwalifikacje, które nabyliśmy wcześniej na drodze naszej edukacji. Mogą to być dla przykładu ukończone przez nas kursy, znajomość języków obcych, posiadane uprawnienia i dotyczą wiedzy merytorycznej z pewnej dziedziny oraz umiejętności jej odpowiedniego zastosowania.

To cechy konkretne, mierzalne, niezbędne do wykonywania danej pracy - przede wszystkim posiadana wiedza i umiejętności.
    Kompetencje twarde opisywane są za pomocą systemu zero-jedynkowego: albo posiadamy daną  kompetencję, albo nie. Innej możliwości nie ma.

• spotkanie inauguracyjne Gorzów

28 czerwca miała miejsce inauguracja projektu Ambasadorzy Lesio. Spotkanie informacyjno-edukacyjne odbyło się w auli Wyższej Szkoły Biznesu - partnera projektu.

• spotkanie inauguracyjne Lemierzyce

29 czerwca 2016, jak na ostatnią środę miesiąca przystało, odbył się kolejny Podwieczorek Sołecki.  Tym razem spotkanie poświęcone było inauguracji projektu Ambasadorzy Lesio. Mile zaskoczyła nas frekwencja. Na spotkanie przyszła grupa młodych mam zainteresowanych projektami społecznymi w Lemierzycach.

Agata Pawełczuk opowiadała o jej doświadczeniu i emocjach towarzyszących pracy w charakterze wolontariusza. Ania Rekut z OWES wyjaśniła, co to jest ekonomia społeczna. Małgosia Kubiec wciągnęła wszystkich w rebusy, słówka, krzyżówki o wolontariacie, a Beata Komorowska zdradziła, jak powstanie Mapa Kompetencji Ambasadorów, która da przepustkę na BAL - Bazę Ambasadorów Lesio.

Pomimo, że tym razem to Fundacja NIDUM zapraszała na ciastko, Babcia Marysia i Agata, jak zwykle przyniosły własne wypieki. Spotkanie prowadziła Agnieszka Przybył - Prezes Fundacji NIDUM w asyście Vice-prezes Agnieszki Kliszczyk.  A wszystko możliwe było tylko dzięki nieocenionej pomocy Pani Sołtys Basi Dębskiej. Szczególne podziękowania należą się Pani Marysi Bibliotekarce - za użyczenie stołów, Panu Mariuszowi Bedynkowi - za czuwanie nad częścią techniczną oraz najmłodszym uczestnikom spotkania - za to, że się nie nudzili.

• Fioletowy parasol

• Partnerzy

Partnerami projektu są: Gmina Słońsk, Rotary Club Gorzów Wlkp., Sołectwo Lemierzyce, Uniwersytet Trzeciego Wieku w Gorzowie Wlkp., Wyższa Szkoła Biznesu w Gorzowie Wlkp.

Realizację projektu wspiera Ośrodek Wspierania Ekonomii Społecznej w Gorzowie