• Filozofia

Nazwa fundacji pochodzi od łacińskiego nidum, co oznacza gniazdo. Według naszej filozofii, nidum to zarówno miejsce na ziemi, gdzie człowiek jest szczęśliwy i do którego powraca, jak również stan umysłu i stan ducha. Filozofia Nidum, którą kierujemy się w naszych działaniach, najprościej wyraża motto Fundacji:

Każdy się liczy

Pobierz prezentacje Fundacji

• Cel główny Fundacji

Naszym celem jest kształtowanie postaw prospołecznych i pro-obywatelskich ze szczególnym uwzględnieniem dzieci i młodzieży, seniorów, osób niepełnosprawnych i zagrożonych wykluczeniem społecznym przy wykorzystaniu walorów i dziedzictwa przyrodniczego, historycznego i kulturowego Zachodniej Polski.

Cele Fundacji:

1. poszanowanie, podtrzymywanie i upowszechnianie historii i tradycji narodowej, a także rozwój świadomości narodowej, obywatelskiej i kulturowej, poprzez pielęgnowanie, promowanie i wspieranie kultury, sztuki jak również ochronę dóbr kultury i obrzędów tradycji,
  2. pielęgnacja i promocja odrębności innych grup narodowych i etnicznych oraz języka regionalnego,
  3. przeciwdziałanie ksenofobii i rasizmowi poprzez obalanie mitów i stereotypów etnicznych oraz prowadzenie dialogu różnych kultur, grup społecznych i promowanie idei wspólnoty europejskiej,
  4. poszukiwanie tożsamości jednostki w społeczeństwie i budowanie więzi jednostki ze społeczeństwem, w tym integracja pokoleniowa,
  5. rozwijanie i umacnianie postaw nastawionych na aktywne współdziałanie w rozwoju społeczeństwa obywatelskiego poprzez budowanie porozumienia ponad podziałami narodowymi, kulturowymi, społecznymi, ekonomicznymi, pokoleniowymi i politycznymi,