1 dzien obozu

Sobota, 24 września 2016, Pszczew, Ośrodek Wczasowy Jeziorak, wymarzona okolica, cudowna, słoneczna pogoda na Obóz Warsztatowo-Seminaryjny. Gości przywitała z parasolem w ręce Agnieszka Przybył - Prezes Fundacji NIDUM.

W Sesji Otwarcia Wójt Pszczewa - Waldemar Górczyński przywitał Kandydatów na Ambasadorów LESIO wykładem na temat "Aktywności społecznej i Wolontariatu w Gminie Pszczew". Gościem tego dnia był również Romuald Malinowski, który opowiadał o roli Związku Lubuskich Organizacji Pozarządowych oraz o aktywności społecznej w wymiarze regionalnym.

Przed południem Małgosia Kubiec - Kandydatka na Ambasadorkę LESIO moderowała seminarium pt. Wolontariat w każdym wieku – promocja aktywności seniorów, podczas którego ekspertCzesław Ganda –  Prezes Uniwersytetu Trzeciego Wieku w  Gorzowie Wlkp., zaintrygował nas calocagatią, czyli innowacyjnymi zajęciami dla seniorów uaktywniającymi lewą półkulę mózgową.

W kolejnym seminarium rozmawialiśmy o sprawności inaczej z Julietą Grande z Fundacji Dotknij Sercem i zorganizowaliśmy telekonferencję z Teresą Pruską - Kołodziej, która jest Prezesem tej Fundacji. Julieta i Teresa nauczyły nas patrzeć na bariery architektoniczne oczami niepełnosprawnych i sprawnych inaczej ale  przede wszystkim pokonywać bariery w naszych głowach. To seminarium zmieniło nasze postrzeganie sprawności fizycznej i umysłowej. Pełnosprytne Julia i Teresa zmotywowały nas do jeszcze większej aktywności społecznej.

Popołudnie minęło na badaniach społecznych w terenie, czyli w Pszczewie. Rezultat to 60 wywiadów z osobami, które zaprosiliśmy do wypełnienia ankiety na temat wolontariatu - materiał na kolejny projekt Fundacji NIDUM.